Jistěže jsou věci, které nikdy nevyhodíte, protože k nim máte přímo citový vztah. Avšak některé předměty každodenní potřeby byste měli pravidelně vyměňovat nebo rovnou vyhodit, abyste zvýšili kvalitu prostředí, ve kterém žijete. Které?
1) Staré plastové nádoby
Projděte si sbírku nádob na uskladnění potravin a vyhoďte všechny, které byly vyrobeny z průhledného pevného plastu s vyraženým číslem 7 nebo „pc“ (zkratka pro polykarbonát). Tyto typy nádob mohou obsahovat BPA – Bisfenol A. Stejně se zbavte pokroucených nebo prasklých nádob. Ačkoli výrobci odstranili BPA z novějších polykarbonátových nádob, ve starých se pravděpodobně nachází. Vícenásobné použití myčky nádobí z nich může vyluhovat nebezpečné chemikálie. V těchto nádobách není bezpečné ani ohřívání jídla v mikrovlnce. Pokud nemáte vhodnou plastovou nádobu, použijte sklo nebo keramiku.
2) Osvěžovače vzduchu
Přestože některé společnosti postupně vyřazují ftaláty z výroby těchto přípravků (používají se k tomu, aby vůně vydržela déle), mnohé osvěžovače vzduchu včetně sprejů a zástrčkových typů stále obsahují tento druh chemikálií. Ve velkých dávkách mají škodlivé účinky. Jsou to vlastně chemické parfémy, které přidáváte do vzduchu. Mnohem zdravější je řešit hlavní příčinu zápachu, a ne maskovat pach chemikáliemi.
3) Antibakteriální mýdlo
Antibakteriální mýdlo není při ničení bakterií o nic účinnější než běžné mýdlo – a nemusí být bezpečné. Ukázalo se, že triclosan, aktivní složka v antibakteriálních čistících prostředcích, mění hormonální regulaci u zvířat a existuje také obava, že tato chemikálie může přispět k rezistenci na antibiotika.
4) Opotřebované tenisky
Většina tenisek, které používáte k běhu či každodennímu sportování v posilovně, by se měla vyměnit jednou za tři měsíce. Když se boty opotřebují, ztratí své odpružení a už nejsou schopny absorbovat dopad vaší nohy při každém kroku. Výsledkem je větší zátěž svalů, kostí a šlach, což vás vystavuje riziku zranění. Běžné tenisky pro každodenní nošení, byste měli měnit jednou za půl roku nebo hned, jak uvidíte opotřebování.
5) Zubní kartáčky
Pokud si čistíte zuby ráno a večer tak, jak byste měli, štětiny zubního kartáčku se pravděpodobně roztřepí a opotřebují rychleji, než si uvědomíte, přibližně po dvou měsících používání. Opotřebované kartáčky jsou méně účinné při čištění zubů a boji proti kazu. Také si vždy vyměňte kartáček po nemoci, neboť se na nich snadno udrží škodlivé mikroorganismy.
6) Šaty, které již nenosíte
Nahlédněte do svého šatníku. Kolik věcí jste neměla na sobě za poslední rok? Mnoho lidí, kteří zhubli, si nechává větší velikosti pro případ, že by opět přibraly, jiní si odkládají džíny, které nosili na střední škole pro případ, že se jim jednou podaří do nich zhubnout. Mít tyto věci každý den je nejen zbytečné, ale mohou vám způsobit úzkost. Darujte je nebo šup do recyklačních kontejnerů.
7) Staré kosmetické přípravky
Starší make-up, včetně řasenky, může obsahovat spoustu bakterií. Optimální je vyměnit je každé tři měsíce. Myslete na to, že jednou z primárních funkcí řas je zabránit vniknutí nečistot a bakterií do oka, takže je důležité, aby byl make-up, který si na ně nanášíte, bez bakterií.
Podobně je to is lesky na rty a rtěnkami. Všechno, co se používá na ústa a v jejich okolí, rychle nabalí na sebe spoustu bakterií. Čím déle jsou bakterie ve vlhké nádobce, tím více se množí. To zvyšuje riziko infekce.
8) Staré koření
Koření, které se vám léta povalovalo ve skříních, sice zřejmě neublíží, ale nepřidá vašemu jídlu požadovanou chuť. Pokud však máte staré otevřené sáčky s pepřem, mohou obsahovat i různé nečistoty, včetně bakterií. Rozhodně patří do koše.
9) Plastové prkénka na krájení
Při krájení na plastových deskách po čase vznikají řezné čáry. Jakmile se bakterie dostanou do těchto malých drážek a začnou se množit, je velmi obtížné se jich zbavit. Vhodnější jsou dřevěné prkénka na krájení, protože dřevo obsahuje pryskyřice, které jsou přirozeně antimikrobiální.
10) Kuchyňská houba
Víte o tom, že kuchyňská houba je jednou z nejšpinavějších věcí v běžných domácnostech? Když použijete houbu na čištění nádobí od syrového masa, vajec, zeleniny, mohou obsahovat škodlivé mikroby, jako je salmonela. Když zůstane vlhká při pokojové teplotě, bakterie se rychle množí a můžete je roznášet, ani nevíte jak. Vhodnější je použít k čištění nádobí hadřík a po použití jej nechat vyprat spolu s prádlem při vysoké teplotě. Díky tomu, že je tenčí mezi mytím schne rychleji než houba, což pomáhá výrazně zpomalit růst bakterií.
https://metroextra.cz/oprazeny-losos-s-koprovou-omackou/
https://abcmag.cz/kdo-mi-pujci-kdyz-patrim-do-nebonitni-skupiny-klientu-existuji-vubec-pujcky-pro-duchodce-studenty-a-samozivitele/
https://negativni.cz/odbornice-radi-jak-efektivne-spalovat-tuky/